«

»

apr 22

Er det sundere at “ryge” e-cigaretter?

Ifølge langt de fleste studier forekommer e-cigaretter væsentligt sundere end traditionelle cigaretter. I modsætning til cigaretter er det ikke blevet bevist, at det skader hverken damperen eller vedkommendes omgivelser. Der anvendes i dette tilfælde ingen tobak, men derimod en speciel væske ved navn e-juice, der er med til at danne en form for damp. Denne damp lugter ikke ligesom almindelig tobaksrøg og misfarver hverken tænder eller negle. Der findes endda mange forskellige smagsvarianter end blot tobak, hvor smagene blandt andet kan være mentol, vanilje eller jordbær. Selve dampningsprocessen forløber således:
Den opvarmede damp føres ned i lungerne og derfra bindes til blodet, hvorfra stofferne, som indgår i væsken føres rundt i kroppen via blodbanen og ender op i hjernen. Eventuel nikotin optages gennem mundslimhinden og luftvejene. Der optages nogenlunde samme mængde nikotin som ved tobakscigaretter. Lungerne påvirkes i langt mindre grad af damp fra e-cigaretter i forhold til cigaretrøg. Dog findes effekten stadig, uanset hvor lille den end er.
Hvad, der anvendes til at lave væsken, er typisk propylenglycol og glycerin. Det minder om stofferne i frostvæsken, man anbringer på biler. Det findes også i kosmetikprodukter og lægemidler og som tilsætningsstof i visse fødevarer. Man kan dog ikke være helt sikker på de sidstnævnte stoffer, da man ikke kender til deres virkning, når de indåndes snarere end optages på almindelig vis.

Hvor skellet mellem e-cigaretter og almindelige cigaretter går, er det tydeligt, at det ikke er nikotinen, der er det mest farlige ved cigaretter, men snarere de mange andre tilsætningsstoffer, der kan forårsage kræft. En forklaring på hvorfor nikotin ikke er det farligste stof, kan være det, at nikotin er et fuldstændigt naturligt stof, som kroppen danner på egen vis. Kroppen indeholder et vist niveau af nikotin, som hypotetisk er det optimale niveau fra naturens hånd. Nikotinen har en effekt på de nikotine receptorer i hjernen kaldt nikotin acetylcholin. Disse receptorer findes både i centralnervesystemet og i det perifere nervesystem. Den effekt, nikotin har, er at det påvirker bearbejdningen af information på flere måder. Det hjælper hjernen med at komme op i gear og lader den tænke hurtigere, men uden den præcision en hjerne upåvirket af nikotin ville have. Det formodes, at det naturlige niveau af nikotin falder, hvis man er fast ryger. Derfor bliver kroppen afhængig af kunstig nikotintilførsel.

En del af forklaringen til hvorfor, e-cigaretter appellerer så meget til folk, der enten prøver på at nedtrappe sit nikotinforbrug eller prøver på at stoppe helt, er, at man selv kan vælge nikotinstyrken. Således kan man lettere nedtrappe uden professionel hjælp. Man kan sågar vælge ikke at have nogen som helst nikotin i sin e-cigaret. En farlig faldgrube, når man diskuterer e-cigaretters sundhed, er selve det faktum, at vi ikke kender deres langsigtede virkning og har ingen måde at finde ud af det på, inden det går galt. Da cigaretterne første gang blev introduceret, var man heller ikke klar over deres langsigtede virkning. Størstedelen af væsken i e-cigaretter består af propylenglycol, som ikke skader meget i små doser, men muligvis ved dagligt indtag i 40 år.

Så er det sundere at ”ryge” e-cigaretter? Indtil videre peger størstedelen af al forskning i den retning. Vær dog opmærksom på at de langsigtede virkninger stadig er ukendte.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan bruge disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>