Nu er det jo ikke alt, der skal handle om sygeplejerskeuddannelsen! Uddannelse starter jo i øvrigt langt tidligere i livet – nemlig i barnets skoleår fra 1. til 10 klasse. Og der er der heldigvis et mangfoldigt udvalg af retninger, man kan gå. En af dem er husholdningsskole. Og nu tænker mange nok: “Hvad? Husholdningsskole? Jamen er det ikke noget fra gamle dage?” Til det spørgsmål er der kun at svare: Nej – langt fra! For eksempel er der efterskolen i Vejle, der er specialiseret i gastronomi og den slags. Vel nærmest cremen af husholdningsskoler i Danmark.
Se lige her: En video optaget dogme fra husholdningsskolen, der faktisk er en efterskole:
En skole for gastronomi, musik og design
Det er faktisk en ret skøn ide at have en efterskole, der i den grad fokuserer på det skabende, og det må vi jo sige, at ikke mindst gastronomi er. For os, der elsker god mad, er det jo befriende at vide, at også nye generationer lærer om mad på et niveau, der er værd at tale om. Ikke mindst i disse fast food tider, hvor en omgang genetisk manipuleret hakkelse fra McDonalds ofte ophøjes til gastronomi. Næ – så hellere den sunde mad og den gode slankekur fra Slankeskolen!
Det er jo en efterskole for 10. klasse, der er tale om: http://www.skolenfor.dk/10-klasse
Det betyder, at disse mere eller mindre musiske kvaliteter podes ind i de unge mennesker i en alder, hvor de fleste endnu ikke har fundet deres sti at gå ad. Vi kan da kun bifalde her på redaktionen, at mange vælger disse kreative fag, der undervises i på skolen i Vejle.
Faktisk er der også valgfag inden for mode – altså udover gastronomi, musik og design. Et godt mix af de mest kreative discipliner, som vi ser det.
Efterskole er sundt
De fleste, der har taget et eller to år på en efterskole, vil nikke genkendende til udtalelsen om, at det er sundt at gå på efterskole. Det er jo simpelthen en anden måde at agere med andre unge på, når man lever sammen hele ugen. Og ofte er undervisningsformen mere fri end i den traditionelle folkeskole, der jo ikke på samme måde kan indflette specielle retninger i undervisningen. Jeg mener: Hvornår har du sidst set gastronomi i en den almindelige folkeskole?
Det er min påstand, at denne specialisering i en eller flere retninger fro en efterskole sætter de unge mennesker i stand til at afprøve linjer – og dermed undgå evt. spildt studietid senere i deres uddannelsesforløb.
Efterskolen tilbyder i øvrigt en hel del hjælp til unge med særlige behov – for eksempel unge med diabetes eller svær overvægt. Endnu et område, hvor en efterskole som denne adskiller sig fra den konventionelle folkeskole, der skal huse og rumme alt. Og som enhver ved: Jo bredere man adresserer – jo smallere individualisme er mulig.
Seneste kommentarer