Højde på flagstænger

Stort set alle huse i Danmark har en flagstang, så beboerne kan hejse Dannebrogsflaget ved særlige begivenheder som fx fødselsdage, nationaldage osv. Der er dog stor forskel på, hvor høj en flagstang bør være. I almindelige villakvarterer har flagstangen som regel højde efter husets højde, grundens areal og omgivelserne i øvrigt. Det vil sige, at hvis et hus er ca. 12 meter fra jord til kip, bør flagstangen være 16 meter – flagstangen er altså altid højere end huset, så flaget vil kunne ses over husets tagryg, uanset om man ser fra øst eller vest.

Der er ikke umiddelbart nogen regler for, hvor høj en flagstang må være, men den gennemsnitlige flagstang er mellem 7 og 12 meter. Flagstangen skal desuden kunne lægges ned, så den kan vedligeholdes med slibning, maling osv.

De mindste flagstænger

Der findes dog også flagstænger helt ned til 2 meters højde. De helt små flagstænger fra 2 meter til 5 meter bruges i fx kolonihaver, legehuse, firmaindgange, små sommerhuse eller flag-alléer. Flagstænger på 6 meter og 7 meter bruges ofte i sommerhuse og lave parcelhuse med fladt tag. Den mest anvendte flagstang er på 8 meter og findes i haverne hos de fleste parcelhuse. Flagstange på 9 meter ses ligeledes i mange almindelige haver og passer til en villa i et eller to plan. 10 meter-flagstænger bruges til villaer i 2 plan, ligesom flagstange på 11 meter og 12 meter, der dog også bruges omkring de fleste landejendomme. Flagstænger på 14, 16 og 18 meter bruges til landejendomme med høje bygninger og firmadomiciler.

De største flagstænger

Der findes dog ekstreme eksempler på meget høje flagstænger i Danmark – dette dog mest i forbindelse med store begivenheder, seværdigheder mv. Eksempelvis er der rejst en 36 meter høj flagstang ved Rundetårn i København. Det er dog også grænser for, hvor høj en flagstang, man vil acceptere. For et par år tilbage forsøgte Danmarkssamfundet at rejse en 50 meter høj flagstang på en lille ø ved Lindholm Strandpark ved Aalborg som en hæder til Dannebrog. Aalborg Kommunes Teknik- og Miljøudvalg afviste dog at give tilladelse til den meget høje flagstang.

Der findes altså mange forskellige typer af flagstænger, og til alle de forskellige højde af flagstænger skal der bruges tilsvarende forskellige højder af stander på flagstangen og størrelser af flag og vimpler til at hejse. Til de små flagstænger skal der bruges en stander på mellem 50 og 100 cm og et flag mellem 45×60 og 114×150 cm. Vimpler til små flagstænger bør som regel være mellem 100 og 250 cm. Til de høje flagstænger er det naturligvis lidt i en anden størrelsesorden, hvad angår både stander, flag og vimpler. Til de højeste flagstænger skal man have en stander på ca. 300 cm på flagstangen, mens et flag som regel måler mellem 300×400 og 360×475 cm. En vimpel er som hovedregel mellem 700-800 cm i længden, når de hejses op i de meget høje flagstænger. Man bør derfor altid købe flag og vimpler efter højden på sin flagstang, så proportionerne matcher bedst muligt.

Disclaimer

Skriv et svar

Your email address will not be published.