Skal din fyringsolie være med eller uden additiver?

Et gennemsnitligt parcelhus i Danmark bruger ca. 2.500 liter fyringsolie om året. Det er derfor heller ikke nogen hemmelighed, at anskaffelse af fyringsolie som energikilde kan være en bekostelig affære. Det kan derfor sagtens betale sig at sondere terrænet og bruge lidt tid på at undersøge, hvor det er muligt at anskaffe sig olie på billigste vis. Udover at fyringsolie ofte er billigere om sommeren, da forbruget ikke er nær stort som i vintermånederne, er der flere parametre at kigge nærmere på, når man skal vælge leverandør og sin fyringsolie.

Den traditionelle basis- eller standardolie, som de fleste forhandlere sælger, er ikke den dyreste på markedet. Det er først, når der tilsættes de såkaldte additiver eller tilsætningsstoffer, at prisen bliver en anelse dyrere. Men er det virkelig værd at investere ekstra kroner i olie tilsat additiver? Det er der delte meninger om. Dog er der en række fordele ved at spendere lidt mere på sin olie.

Standard eller Premium

Tilsætning af additiver i fyringsolien resulterer i mindre vedligeholdelse af dit fyr. Olie tilsat additiver, som holder kedlen fri for sod og dysen ren, kan være medvirkende til, at din kedels levetid forlænges. Er du endnu ikke en heldig ejer af et moderne og kondenserende oliefyr, kan det især betale sig at anskaffe sig fyringsolie tilsat additiver, da disse tilsætningsstoffer kan være med til at mindske dit olieforbrug. Nogle vil endda vove at påstå, at et valg af olie tilsat additiver kan bevirke, at olieforbruget vil falde med 5-10 procent. Nogle tilsætningsstoffer er også medvirkende til, at dit oliefyr undgår tæring – ligesom andre additiver kan nedsætte risikoen for, at slam og andre urenheder sætter sig og i værste fald tilstopper filtret.

Selvom det siden 2013 ikke længere er et lovkrav, at dit oliefyr skal have et årligt servicetjek, anbefaler Energitjenesten dog stadig, at man får et servicetjek af sit oliefyr for at sikre sig, at sod og svovldannelse ikke hæmmer fyrets effektivitet. Dette gælder især, hvis dit oliefyr er af ældre dato.

Ifølge Teknologisk Institut er der dog endnu ikke noget konkret belæg for at kunne sige, at additiver øger brændværdien. Selvom tilsætningen af additiver ikke har en dokumenteret effekt i forhold til brændværdien, er den stadig medvirkende til en mere miljøvenlig forbrænding. Således tilbyder forhandlere fyringsolie med forskelligt indhold af svovl. Her er det muligt at anskaffe sig olie med et svovlindhold på 0,05, hvor maksimumgrænsen for, hvor meget svovl olien må indeholde, ligger på 0,5 procent.

Der findes yderligere tilsætningsstoffer, som sikrer dit oliefyr mod frost. Dette er specielt belejligt, hvis dit fyr er placeret udendørs, i garagen, laden, eller hvor temperaturen ellers er lav. Her går de såkaldte additiver i olien ind og medvirker, at fyringsolien kan holde til de lave temperaturer. Der findes i dag fyringsolie, som kan holde helt ned til minus 20 grader, hvor den gængse basis eller standard olie typisk kan holde til minus 5 grader.

Prissammenligning

Er du stadig i tvivl om, hvilken fyringsolie du skal anskaffe dig, og hvor du finder den til den bedste pris, så har hjemmesiden fyringsolie-online.dk valgt at samle alle priser på fyringsolie fra mange forskellige forhandlere – både med og uden tilsætningsstoffer.

Disclaimer

Skriv et svar

Your email address will not be published.