Fra rask til syg

Jeg har en nær ven, der blev gift tidligere i år efter en særdeles kort forlovelse. De mødte hinanden i februar og blev gift i juni – det er så både hendes og hans andet ægteskab. Hvad min ven ikke vidste er, at hun tilsyneladende har en historik med adskillige psykiske problemer, angst, stress og hvad ved jeg. Men det fandt han jo så ud af…

Akut behov for psykologhjælp

Gennem de første måneder af ægteskabet så min ven en række karaktertræk, der ikke var til hans kendskab i begyndelsen. Det var en sær blanding af social inkompetence, religiøst vanvid og stærk angst, paranoia etc. Åh ja – han havde i den grad fået lagt i kakkelovnen for sig selv der.

En dag kom hun tidligt hjem fra arbejde – opløst af gråd og absolut hysterisk. Hun følte sig mobbet og forfulgt af sine kolleger, og hun var i realiteten ikke tilgængelig for samtale. Min ven tog konsekvensen og fandt en hjemmeside, der tilbyder hjælp i den slags situationer – og han følte et stærkt behov for at skaffe hende psykologhjælp i en fart.

Heldigvis kunne Nordisk Krisekorps hjælpe ham til en psykolog, der kunne tage sig af hende med det samme, og så vidt jeg ved, er stormen i det lille hjem redet af for denne gang.

Krisepsykologer og krisehjælp?

Selve historien er jo ret trist, men jeg blev fagligt ganske interesseret i det koncept, som min ven benyttede. En slags vagtordning med bemanding af alskens psykologer og andre, der kan hjælpe? Det lød jo voldsomt interessant, så jeg kigegde lidt nærmere på konceptet, og det ER faktisk smart og betryggende.

Tag for eksempel de desværre hyppigere forekommende situationer, hvor mennesker udsættes for røverier, overfald etc. Her er det sindssygt (no pun intended) vigtigt, at der ydes en kvalificeret hjælp omgående med debriefing og samtale. Altså en akut krisehjælp som den er beskrevet her: http://nordiskkrisekorps.dk/c/ydelser/akut-krisehjaelp

En lynhurtig indsats der kan i de fleste tilfælde redde ofrene fra senere traumer, som de ellers – i værste fald – skulle døje med i årevis eller resten af livet. Hvis du er smart, skriver du nummeret på Nordisk Krisekorps ned: 6011 1144. Du ved ikke, hvornår du kan stå i en situation, hvor du eller en i dine cirkler har brug for dem. Og de svarer døgnet rundt!

 

 

 

Disclaimer

Skriv et svar

Your email address will not be published.