Grå stær og hvad nu

Min fars bror, Poul, holder sig fantastisk godt i betragtning af, at det nu er mere end et par år siden, han rundede de 80 år. Poul spadserer lange ture hver dag for at holde sig i form, og det nyder hans dejlige hund, Malte, godt af, og jeg er såmænd også sikker på, at Poul selv nyder at gå ture med Malte. De to har det som et gammelt ægtepar – de behøver ikke snakke sammen, for de forstår hinanden bare på mimikken.

Poul er også fortsat særdeles kvik i pæren, så det er en fornøjelse at diskutere stort alle slags emner med ham, og vi tager os af og til en lidt højrøstet diskussion om for eksempel politik.

Grå stær i øjnene

Bortset fra en enkelt ting har Poul vist aldrig fejlet noget udover almindelige forkølelser, influenza og den slags. Men for nogle år siden blev han nu alligevel ramt af en ganske udbredt sygdom for folk i hans alder, han fik nemlig grå stær på begge øjne. Han begyndte at beklage sig over, at hans syn var blevet uklart, så jeg havde på trods af, at den slags bestemt ikke hører til mine ekspertiser, en mistanke om, at det var grå stær, han havde.

Det lykkedes mig at få ham til at gå til øjenlæge, og hans diagnose viste klart, at jeg havde haft ret i min mistanke. Der var tale om en ganske almindelig grå stær, som rigtigt mange i Pouls alder bliver ramt af, så øjenlægen tog det helt roligt og forklarede Poul, at det var en nem sag at ordne, og sådan en ganske almindelig grå stær operation ville han ikke komme til at mærke meget til.

Jeg havde fornøjelsen af at køre Poul til øjenlægen, for selv om Poul stadig har sit kørekort, har han nu alligevel opgivet at have bil, for han har faktisk så sjældent brug for den. Efter konsultationen sludrede vi lidt om situationen på vej hjem til Poul, og han gav udtryk for, at han bestemt ikke havde det godt med at skulle igennem en øjenoperation, men på den anden side var hans syn blevet dårligere og dårligere på det seneste, så han var godt klar over, at det var nødvendigt med en operation.

Selv om det nu er flere år siden kan jeg stadig huske, hvor glædeligt overrasket Poul var efter operationen. For det første kunne han igen se klart, og for det andet havde han reelt ingen gener efter operationen.

Derfor var det også nemmere at overtale Poul til endnu en operation, da han her for nylig fik konstateret det, der kaldes efterstær i øjnene. Det er en sygdom, som rammer en vis procentdel af dem, der er opereret for grå stær, men det er også forholdsvis nemt at behandle.

Det var igen mig, der kørte Poul til øjenlægen – også den dag, han skulle opereres, men denne gang var han langt mindre nervøs for operationen end den gang, han blev opereret første gang for grå stær. Og operationen var også vellykket denne gang, så Pouls syn nu er helt i orden.

Disclaimer

Skriv et svar

Your email address will not be published.