Lys giver miljø

I det område, hvor vi har haft sommerhus i mere end 10 år nu, er der en lille sommerkøbmand, som kun har åbent i feriesæsonen og i weekender og helligdage i hele sommerhalvåret. Det er en ganske lille butik, hvor man kan købe de mest nødvendige varer som brød, smør og mælk, men selvfølgelig også is og slik.

Vi har kendt købmanden i flere år og snakker altid hyggeligt med ham. Det gjorde vi også en weekend tidligt i maj måned sidste år, da vi for første gang i den sæson var ude i vores sommerhus. Vi spadserede en tur tidligt på aftenen og kom forbi købmandsbutikken, som var åben, fordi det var fredag aften.

Pludselig sagde min kone, at butikken da så meget mere hyggelig ud end normalt, og grunden til det var tydeligt, at købmanden havde stillet en række stearin lys i begge de to vinduer til butikken. Jeg kom i tanker om, at det var den 4. maj, og købmanden er en ældre herre, så det passede jo godt med, at han holdt fast i traditionen med at markere Danmarks befrielse fra tyskernes besættelse på den måde. Det samme gjorde mine forældre og stort set alle andre for årtier tilbage, men den tradition er vist ved at dø ud.

Vi besluttede at gå ind til købmanden for at købe en ispind, og min kone bemærkede overfor ham, at det klædte hans lille butik meget med lysene i vinduerne. Det kunne du såmænd godt gøre noget mere i, for jeg tror, at det trækker kunder til, sagde hun til købmanden.

Og det er da pudsigt, hvordan sådan en tilfældig bemærkning kan gøre en ret stor forskel. Senere samme forår og sommer kunne vi nemlig konstatere, at købmanden havde gjort en hel del ved den belysning, han havde både udendørs og indvendigt i butikken. Det er jo lidt det samme som at gøre sin hjemmeside synlig i Google – bare i den virkelige verden.

Udenfor var der opsat nogle lys kæder over vinduerne og døren ind til butikken, og inde i lokalet var der et par steder tændt nogle stearinlys, som bestemt skabte hygge i den lille butik.

En aften, vi var inde at handle hos købmanden, fortalte han, at min kones bemærkning om hyggelig belysning faktisk havde haft en gavnlig indflydelse på antallet af kunder, så han var meget taknemmelig for hendes bemærkning den 4. maj om aftenen.

Selv om det er sommer, sagde købmanden, kan man jo godt bruge lys til at skabe mere hygge, og jeg kan i hvert fald konstatere, at min omsætning er røget i vejret, efter at jeg har etableret noget lys til at trække kunderne til.

Og så er der en pudsig sidegevinst ved at have lyskæderne hængende udenfor, fortalte han. Jeg har nemlig hvert år haft problemer med myg og andre insekter, som flyver ind i butikken om aftenen. De kommer givetvis, fordi de bliver tiltrukket af lyset indenfor, men nu svirrer de rundt om lysene i lyskæderne og bliver dermed udenfor, så jeg får langt færre insekter ind i butikken, fortalte købmanden.

Ja, det er faktisk forunderligt, hvad lidt ekstra lys kan gøre.

Disclaimer

Skriv et svar

Your email address will not be published.