Nyt hus – nyt lys

I lørdags var vi til en interimistisk indvielsesfest hos min kones bror og hans kone. Der elsker selskabelighed og benytter enhver chance for at fejre et eller andet, og denne gang var det færdiggørelsen af en ny carport, der var anledningen til at kalde til en lille fest.

Og nu kan man jo kalde det en meget beskeden anledning, men ret beset er det en temmelig fantastisk carport, min svoger selv har bygget. Den er placeret langs med gavlen på deres hus, hvor også husets entredør befinder sig. Derfor har han bygget en temmelig bred carport, så der er et fint gangareal mellem husmuren og bilen i carporten.

Min svoger har valgt en carport med almindeligt sadeltag, altså med rejsning, fordi han synes, at det klæder huset bedre. Derfor er der også et nydeligt træloft i carporten, og her har han monteret en masse spots, så der er godt med lys i carporten og ved indgangen til huset.

Han fortalte stolt, at han havde valgt led lamper i forbindelse med nybyggeriet, for det giver den fordel, at man bare kan lade lyset stå tændt i de mørke timer uden at belaste elforbruget unødigt, for den type led stjernespot, som han har monteret i loftet på carporten, bruger så lidt strøm, at det nærmest er helt ubetydeligt, selv om han har opsat 24 af disse spots i carporten.  Det er jo meget vigtigt at spare energi nu om dage!

Da vi kom ud til dem i lørdags, var det endnu dagslys, så vi måtte vente til om aftenen med at se virkningen af de mange spots, men da det blev aften måtte jeg erkende, at der var masser af lys i carporten, og min svoger fortalte, at han havde regnet ud, at hvis han havde tændt lyset derude i otte timer, brugte han under en krone i strøm, så det er selvfølgelig ikke noget, jeg gider tænke på, som han udtrykte det.

Han havde åbenbart fået appetit på det med det energibesparende lys, for han viste mig også ind i det redskabsrum, han havde bygget i bagenden af carporten, hvor han i loftet havde monteret to led t8 lysrør, som gav et virkeligt godt lys i hele rummet. Også her er der ifølge min svoger tale om et næsten ufatteligt lavt elforbrug.

Han trak mig også ud til fortovet, hvor han havde opsat en ny postkasse, og jeg fik med det samme øje på, at det var et svagt lys på belægningsstenene nede under postkasse. Han viste mig, at han havde sat et smd bånd op på undersiden af postkassen, og det gav rigeligt med lys til, at man kunne orientere sig i aftenmørket.

Da vi var kommet ind igen, nævnte min svoger, at han snart ville gå i gang med at udskifte pærerne i de fleste af husets lamper, for selv om sådan nogle led pærer er forholdsvis dyre i anskaffelse, så er det under alle omstændigheder en god forretning, for dels holder de mange gange længere end traditionelle glødepærer, dels sparer de virkeligt meget på energiforbruget, så det er bare om at komme i gang.

Disclaimer

Skriv et svar

Your email address will not be published.